Ami kimaradt a magasságmérőről

Az Állatok birodalma című magasságmérőm mellé szerettem volna még egy olyan magasságmérőt tervezni, ami egy kicsit többet ad mint a centik mérése. Legyen valami plusz, amivel jobban tud azonosulni a kisgyerek.  Jött a gondolat, hogy mi lenne, ha az állatok magasságát is megmérnénk?

 Sőt!

Melyik a legnagyobb és legkisebb  állat a Földön?  Milyen magas a világ legnagyobb hegye, vagy mekkora a legmélyebb árka?

A dokumentálódásom alatt két különleges dolgot tudtam meg a madarakról,  amit szívesen megosztanék veletek.

Az első a méhkolibri. Mivel a magasságmérőt nem 6 cm-nél kezdtük, ezért kimaradt az őpicisége, de készítettem róla egy kis rajzot, annyira kedves kis állat. A Wikipédia szerint ő a világ legkisebb madara, csupán csak 6 centiméter, testtömege 1,6-2 gramm.  A nevét kicsi termetéről és a másodpercenkénti 30-80 szárnycsapás által keltett zümmögő hangjáról kapta. Repülés közben képes egy helyben megállni és hátrafelé is tud repülni. Ami nagyon érdekes, hogy a gyorsaságának köszönhetően, egy nap alatt 1500 különféle virágot is meglátogathat.

Kolibri

A második érdekesség, hogy létezik olyan madár, amelyik képes átrepülni a 8848 méteres Mount Everestet. Ő az indiai lúd, a legmagasabban repülő madár a világon. Amerikai kutatók szerint az indiai lúd rendkívüli izomzata, sejtfelépítése és vérellátása segíti abban, hogy eltudja érni ezt a hihetetlen repülési magasságot. Hát nem csodálatos?

indiai lud

De térjünk vissza azokra az állatokra, akik ténylegesen beköltöztek a magasságmérőbe.  12 állatot festettem meg vízfestékkel, igyekeztem úgy választani őket, hogy kislánynak és kisfiúnak is kedves legyen. Íme néhány fotó az előkészületekről:

A megfestés után jött a digitalizálás, szerkesztés, próbanyomás, átszerkesztés, vágás, nyomtatás, befűzés. Itt van néhány fotó a végleges magasságmérőről:

Remélem, hogy ezzel a magasságmérővel sikerült valami érdekeset mutatnom Nektek. Bármilyen véleményt, észrevételt szívesen fogadok, mert azáltal könnyebben megy a fejlődés.


Már itt is van október, hamarosan jövök az ingyenesen kinyomtatható illusztrációmmal. Az előző letölthető anyagomat  itt találjátok.

Ha szeretnéd megtudni, hogy mikor lesz kész a letölthető munkám, akkor ajánlom, hogy iratkozz fel a hírlevelemre.

Ha a lap legaljára görgetsz megtalálod a „Iratkozz fel hírlevelünkre!”  rubrikát, ott lehet felíratkozni.

A hírlevélben lesznek másfajta akciók, újdonságok melyekről a időben értesülhetsz.Köszönöm, hogy velem tartottál.   Varázslatos napot kívánok! Timea